Κυριακή, Μαρτίου 04, 2018

Ζητήστε συμβουλές και στήριξη στον γάμο σας. Π Ανδρέας Κονάνος.

Χριστέ μου, φώτισέ με με τον δικό Σου Νου, που είναι γεμάτος φως και αγάπη και σοφία, και πες μου τι να κάνω
Ο αληθινά άνθρωπος του Θεού θα σε βοηθήσει να ενωθείς με τον άνθρωπό σου κι όχι να χωρίσεις. Συμβουλές περίεργες, διασπαστικές, ανεδαφικές σίγουρα δεν δίνονται από ανθρώπους του Θεού. Ζήτα βοήθεια! Ζητήστε συμβουλές και στήριξη 

στον γάμο σας. Μόνοι σας δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημά σας, ειδικά όταν το μυαλό σας έχει μπλοκάρει τελείως. Λέει ο Αϊνστάιν κάτι πολύ σπουδαίο: Δεν μπορεί το ίδιο το μυαλό που δημιουργεί το πρόβλημα, το ίδιο αυτό μυαλό και να το λύσει. Πρέπει να έρθει ένα άλλο μυαλό να σε βοηθήσει. Γνωρίζετε καλά ότι το πρώτο που σκέφτεται κανείς όταν είναι θολωμένος είναι: «Θα πάρω διαζύγιο!» «Θα τον εκδικηθώ», «Θα της δείξω εγώ». Τα πιο ακραία έρχονται στον νου σου εκείνη τη στιγμή. Ασε όμως λίγο το δικό σου μυαλό. Και ζήτα βοήθεια. Λέει ο Απόστολος Παύλος: «Ἡμεῖς νοῦν Χριστό ἔχομεν». Βάλε τον νου σου δίπλα στον νου του Χριστού και πες: «Χριστέ μου, φώτισέ με με τον δικό Σου Νου, που είναι γεμάτος φως και αγάπη και σοφία, και πες μου τι να κάνω». Ρώτα έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι. Κάποιον συγγενή που αγαπάς και ξέρει απ' αυτά που περνάς.
«Πες μου, τι να κάνω; Πού κάνω λάθος;» Κυρίως αυτό: «Πού κάνω λάθος;» Το λες ποτέ αυτό; Ή κάνεις το κλασικό που κάνουν τα περισσότερα ζευγάρια, που ισχυρίζονται ότι μονίμως ο άλλος κάνει λάθος;

Αν μάθεις να λες: «Πού κάνω λάθος;», θα πας πολύ καλά στη ζωή. Αλλά επειδή ακολουθούμε πολιτικές και διπλωματία στο σπίτι, ποτέ δεν το λέμε. Πάντα ο άλλος κάνει λάθος. Ποτέ εσύ! Είναι κρίμα μια τέτοια στάση μόνιμης αυτοδικαίωσης. Είστε τόσο τυχεροί που είστε παντρεμένοι! Εχεις την τέλεια ευκαιρία να ζήσεις ωραίες στιγμές. Να καταλάβεις την ψυχή σου και την ψυχή του διπλανού σου, της γυναίκας σου και του άντρα σου. Πρόκειται για μεγάλο πλούτο ζωής όλη αυτή η διαδικασία.
Εγώ είμαι ένα άλογο που καλπάζει μόνο του. Δεν είναι καλό αυτό. Δεν βοηθιέμαι. Εσείς όμως είστε δύο! Και καλπάζετε μαζί. Και υπάρχει ένας ωραίος συναγωνισμός ανάμεσά σας. Ο ένας βλέπει τον άλλον, παρακινείται από τον άλλον και διορθώνεται. Ο γάμος σου είναι η τέλεια ευκαιρία για πνευματική πρόοδο, αυτογνωσία και προκοπή. Μην κλοτσήσεις αυτό το δώρο που σου 'χει κάνει ο Θεός. Και να σου πω και κάτι ακόμα: Το πρόβλημα που έχεις, όπου και αν πας, θα το κουβαλάς.
Μου το είπε ένας που θέλει να χωρίσει. «Εντάξει», του λέω, «χώρισε, αλλά δεν σημαίνει ότι στην επόμενη σχέση που θα κάνεις θα είσαι ένας άγγελος. Ο ίδιος θα είσαι. Οπότε, εξάντλησε καλύτερα όλα τα περιθώρια σ' αυτό τον γάμο, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς, φτιάξε τον χαρακτήρα σου όσο πιο σωστό μπορείς και αν δεν αλλάξει τίποτα, τότε το συζητάμε. Γιατί έτσι όπως είσαι, ακόμα κι αν βρεις άλλη γυναίκα να σε πάρει, πάλι θα τσακωθείτε. Δεν είναι η γυναίκα σου το πρόβλημα μόνο. Είναι κι εσύ πώς το παίρνεις».

Aπό το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Ολα του γάμου 
δύσκολα...» των εκδόσεων Αθως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου