Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

Με λίγα και απλά λόγια η απάντηση γιατί προσκυνούμε τις εικόνες [Φαίδων Χριστοδουλάκης​]


Η απάντηση που μπορείτε να δίνετε στο επιχείρημα 
των αθέων, ετερόδοξων, αλλόθρησκων κλ.π.

Κυριακή της Ορθοδοξίας κι η Εκκλησία μας γιορτάζει την Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων ενάντια στην νοσηρή δυαλιστική και Γνωστικίζουσα πνευματικότητα, που θεωρεί την ύλη και κατά συνέπεια και το ανθρώπινο σώμα, ως κάτι φύσει κακό σε αντιδιαστολή με το πνεύμα.


Το Ευαγγέλιο θεωρεί την δημιουργία του Θεού καλή λίαν, παρόλο που μαζί με τον άνθρωπο μετέχει μεταπτωτικά στον κύκλο της φθοράς και του θανάτου.

Ο Τρισάγιος Θεός του Ευαγγελίου δια των ακτίστων Ενεργειών Του, αφθαρτοποιεί και συνάμα αληθοποιεί την υλικότητα, δίνοντας από τώρα μιά γεύση του Μέλλοντα Αιώνα, που εν Χριστώ έρχεται από το μέλλον.

Η ύλη και το ανθρώπινο σώμα μετέχουν των ακτίστων Ενεργειών του Θεού κι έτσι ο άνθρωπος αγιάζεται κατά Χάριν ψυχή τε και σώματι, Χριστοποιείται και Θεοποιείται.

Κάθε άλλη αντίληψη κι ετεροδιδασκαλία, παρακωλύει την σωτηρία κι επομένως αποτελεί αίρεση, που η Εκκλησία δια των Αγίων Πατέρων και Διδασκάλων και δια των Αγίων Οικουμενικών και Τοπικών Συνοδών καταδικάζει, προστατεύοντας φιλάνθρωπα τον τέκνα της.

Γι αυτό προσκυνούμε τιμητικά τα ιερά λείψανα των Αγίων ακολουθούμε την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας αναφορικά με την ταφή των κεκοιμημένων.

Γι αυτό τέλος προσκυνούμε επίσης τιμητικά τις Ιερές Εικόνες ομολογώντας μαζί με τον Μέγα Βασίλειο πως «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει».

Φαίδων Χριστοδουλάκης​
Μ.Α Θεολογίας

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/3/17

    μην λατρεψεις αλλους θεους πλην εμου γιατι Ο ΘΕΟΣ ειναι πνευμα και ετσι πρεπει να λατρευεται οχι ως χειροποιητο λεει Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ολα τα αλλα ειναι παραδοση των ανθρωπων αρα ειναι ειδωλα, κυριε φαιδων αυτοι οι 318 πατερες αφησανε τις διδαχες ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ και κανανε μια παραδοση δικιας τους επινοησης που απεχει πολυ με οτι γραφει Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ .ρενα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/17

    υπαρχουν σχολια αλλα δεν σας συμφερει ντροπη σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή