Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2017

Γιατί την γνώση του Θεού και ο διάβολος την έχει...




Ξέρεις, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε ζωγραφίσει λεπτομέρειες από τα Μυστήρια του Κυρίου και πολλές έξυπνες εφευρέσεις, με ακρίβεια για να γίνουνε. «Η Παναγία των Βράχων» καθιέρωσε τον Ντα Βίντσι σαν ζωγράφο στο Μιλάνο. Στο έργο αυτό απεικονίζεται η Παναγία που ακουμπά με τρυφερότητα, προστατευτικά τον μικρό  Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον μικρό Χριστό που ευλογεί και έναν Άγγελο που 


κοιτά με ηρεμία τον θεατή και με το χέρι του δείχνει τον μικρό Ιωάννη. Ο Λεονάρντο μελετώντας τη λειτουργία των ουσιών του ανθρώπινου σώματος, πίστευε πως τα δάκρυα σαν ουσία προέρχονταν κατευθείαν από την καρδιά, ότι και αν είναι αυτά...

Και ο δικός μας ο Καζαντζάκης είχε γράψει μεγάλες αλήθειες για τον Χριστό μας και πλήθος θεολογικών κειμένων. Αναγνώριζε την Ύπαρξη του Θεού και την σημασία του πνευματικού αγώνα του ανθρώπου, για την Αιωνιότητα...
Όμως και οι δύο άθεοι κατέληξαν. Καλοί άνθρωποι ήταν, αλλά δεν αγίασαν, χάθηκαν... Και το ξέρουμε γιατί δεν υπήρχε Σημείο Χάριτος στα οστά τους, όπως συμβαίνει.

Ξέρεις το γιατί;
Γιατί την γνώση του Θεού και ο διάβολος την έχει, αλλά φρίττει!

Φτιάξανε και οι δυο τους, δικό τους Δρόμο για τον Γολγοθά, ποιο ευχάριστο και μάλιστα πιστέψανε ότι με τις δυνάμεις τους, μπορούν να τον διαβούνε. Δεν είχανε Πνευματικό, συμμετοχή στην Μυστηριακή Ζωή της Εκκλησίας του Χριστού μας. Δεν βιώνανε αυτό που λέγανε ότι πιστεύουνε, με ταπείνωση και σιωπή.

Ο διάβολος μπορεί να σου δώσει υπέροχες γνώσεις, ακριβώς για να λάβεις το μίσθιό σου από τον κόσμο και όχι από τον Πατέρα μας. "Αλήθεια σας λέω, έχουν πάρει πλήρως το μισθό τους", είπε ο Κύριος. Για να γεμίσεις γνώσεις και υπερηφάνεια, γιατί όπως είπε ο Άγιος Απόστολος Παύλος «η γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί».

Και έτσι αναλώνεσαι να μελετάς άπειρα πράγματα και να μην βιώνεις ό,τι Ορθόδοξη Αλήθεια γνωρίζεις. Και έτσι ο διάβολος σε έχει δέσει χειροπόδαρα, γιατί όταν η ψυχή σου δεν θα έχει καλά έργα και μετάνοια, δεν θα μπορείς να πεις ότι δεν γνώριζες την Αλήθεια. "Και αν δεν γνωρίσεις τον Χριστό σε τούτη την ζωή, δεν θα Τον γνωρίσεις στην Άλλη", έλεγε ο Άγιος Γέροντας Παίσιος.

Και τέτοιους πλανεμένους θεολόγους και πλανεμένους ακολούθους αυτών, έχει πολλούς ο κόσμος μας και μπορείς να τους καταλάβεις από την έλλειψη αγάπης που έχουνε και την οργή που αποκαλύπτεται όταν δεν συμφωνήσεις μαζί τους. Και δεν είναι η ευλογημένη οργή ενάντια στην αμαρτία, αλλά εγωισμός, όμοιος με του διαβόλου το στερεωμένο χαρακτηριστικό του. 

Για αυτό και γεμίσαμε οργισμένους θεολόγους, περισσότερους από ότι έχει η Εκκλησία μας και λιγότερους γλυκούς Αγίους βγάζει τούτος ο κόσμος.
Καιρός, νηστείας, υπακοής στο Θέλημά Του και όχι στο δικό μας θέλημα, Μυστηρίων Εκκλησίας, αυτοκριτικής, μετανοίας και πίστης στον Θεό που μας έπλασε και όχι σε αυτόν που εμείς ή άλλοι πλάσανε...

Άσωτος Υιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου