Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για μια φρατζόλα ψωμί

Της Ξένιας Καραγεώργη
 Σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί δύο στους δέκα καταναλωτές, κυρίως λόγω της μείωσης των μελών της οικογένειας και της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες, ενώ διπλασιάστηκε και ο αριθμός εκείνων που θεωρούν πλέον «απαγορευτική» την τιμή του.
Όλο και λιγότεροι Έλληνες αγοράζουν πλέον ψωμί καθημερινά σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα στο Λεκανοπέδιο Αττικής
(http://www.oae.gr/oae/media/omospondia_artopoion_ellados_projectfeb2013.pdf) της MARC AE για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (Ο.Α.Ε.) , με το ποσοστό να έχει μειωθεί στο 39,7% από 45%, ενώ το 37,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τιμές του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες των χωρών της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα , τα αποτελέσματα της έρευνας είναι:
-       Τα 8 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, το 15,7% ένα κιλό, το 2,2% ενάμιση κιλό και το 0,9% δύο κιλά και πάνω, ενώ το 86,1% των καταναλωτών προτιμά να αγοράζει ψωμί από φούρνους και αρτοποιεία της γειτονιάς τους.
-       Η έρευνα αναφέρει ότι οι βασικότεροι λόγοι της μείωσης στην κατανάλωση ψωμιού, είναι η μείωση οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαιτας ή λόγω υγείας (36,7%), με τους οικονομικούς λόγους να ακολουθούν σε ποσοστό 22,9%. Ο  αριθμός αυτός είναι διπλάσιος εκείνων που δήλωναν ότι η τιμή του ψωμιού είναι απαγορευτική πριν από δύο χρόνια.
-       Για τους αρτοποιούς κάθε πέρυσι και καλύτερα καθώς, εννιά στους δέκα αρτοποιούς αναφέρουν ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατά 36,73% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήδη από το 2011 το 76,3% δήλωνε μείωση του τζίρου του στοιχείο που αποτελεί ένδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία. Η μεγαλύτερη μείωση του τζίρου τους διαπιστώνεται στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στα αρτοσκευάσματα.
 -       Οι αρτοποιοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για το κλάδο τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 73,1% αναμένει περαιτέρω μείωση, το 17,9% σταθεροποίηση στα σημερινά επίπεδα και μόνο το 2% ελπίζει σε αύξηση του τζίρου του μέσα στο 2013. Δηλώνουν  ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο φόρος ακινήτων είναι ο βασικός παράγοντας αύξησης στο κόστος του ψωμιού. Ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου και έπεται  η τιμή των αλεύρων καθώς και το εργατικό κόστος. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έρευνα δύο χρόνια πριν, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο φόρος ακινήτου αναφερόταν μόνο από το 29,5% (σήμερα από το 73,9%) και η τιμή των αλεύρων από το 64,3% (σήμερα από το 30,2%).
-       Το 37,1% των καταναλωτών θεωρεί  ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις τιμές του ψωμιού στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
-       Η κατανάλωση του ψωμιού εμφανίζει σχετική μείωση. Σε σχέση με 1-2 χρόνια πριν το 26,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι σήμερα καταναλώνει λιγότερο ψωμί, το 7,5% καταναλώνει περισσότερο ενώ το 66% δήλωσε ότι καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα. Η σχετικά μεγαλύτερη τάση της μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού καταγράφεται στις γυναίκες, σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και στους ανέργους.
-       Τέλος , η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει ψωμί αρκετές φορές την εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα το 39,7% σε καθημερινή βάση, το 25,5% μέρα παρά μέρα και το 28,4% μια με δύο φορές την εβδομάδα. Σπανιότερα αγοράζει το 6,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα ποσοστά δύο χρόνια πριν ήταν 45% καθημερινά, 25% μέρα παρά μέρα, 24,4% μια με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ σπανιότερα 5,5% των νοικοκυριών. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι καταγράφεται σχετική μείωση στους καθημερινούς αγοραστές του ψωμιού της τάξης 5,3%, ενώ αύξηση 4% παρατηρείται σε όσους αγοράζουν ψωμί μια με δύο φορές την εβδομάδα.

http://now24.gr/den-iparchoun-chrimata-oute-gia-mia-fratzola-psomi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου